Przetwory z kalarepy

Składniki: 1 kg kalarepek, 3 dag soli, 2 dag cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego.

Idealny dodatek do sałatek. Przepis przysłała Katarzyna Dzierżęga z Rzeszowa

Reklama

1. Kalarepki obierz, pokrój w słupki. Włóż do wrzątku, gotuj 10 min. Odcedź, ułóż w słoikach.

2. Zagotuj ok. pół litra wody z przyprawami. Zalej kalarepy, zakręć. Pasteryzuj na małym ogniu godzinę. Na drugi dzień pasteryzuj 30 min.

Czas przygotowania 45 min, ilość słoików po 300 ml 6, cena za słoik 1,30 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej