Przyrządzamy mięsny warkocz

Reklama

Na łyżce oleju podsmaż po- krojoną w kosteczkę cebul- kę, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeśli lubisz, posiekaną papryczkę chili. Warzywa przestudź. Posiekaj pół pęczka natki.

Warzywa oraz natkę dodaj do 60 dag mielonego mięsa (mieszanego wołowo-wie- przowego). Wbij jajko, przypraw na pikantnie solą, pieprzem, ostrą papryką. Dobrze wyrób masę.

Ciasto francuskie (lub kruche) rozwałkuj na prostokąt. Z mię- sa uformuj gruby wałek i ułóż go wzdłuż dłuższego boku ciasta. Zwiń roladę, dociska- jąc ciasto do mięsa. Roladę rozetnij na dwie połówki.

Obie części ułóż na blacie obok siebie (przecięciem do góry). Poprzeplataj je tak, by powstał warkocz. Posyp go startym żółtym serem. Ułóż na blasze wyłożonej pergami- nem. Piecz 40 min w 180 st.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej