Pstrąg pieczony

Składniki na 4 porcje: 4 sprawione pstrągi, 10 dag miękkiego masła, 2 ząbki czosnku, po kilka gałązek natki pietruszki oraz świeżej bazylii, 2 cytryny, 2 łyżeczki oleju , sól, pieprz.

1. Cytryny wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem. Pokrój w plasterki. Natkę pietruszki oraz listki bazylii opłucz, osusz i drobno posiekaj. Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła, dokładnie wymieszaj.

Reklama

Pstrągi umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą rybę natnij z wierzchu pod lekkim kątem. Natrzyj solą oraz pieprzem wewnątrz i na zewnątrz.

Do środka każdej ryby włóż ziołowe masło oraz po 2 plasterki cytryny. Skrop olejem, na wierzchu ułóż po 2 plasterki cytryny. Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 1 godzinę.

2. Ryby ułóż na blaszce. Piecz 25-30 min w temperaturze 200°C (na ok. 10 min przed końcem pieczenia rozchyl folię, aby ryby się lekko przyrumieniły). Podawaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

Rada: Do ryby możesz podać sos maślany. Do rondelka wlej 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oraz 2 łyżki soku z cytryny. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz ½ małej drobno posiekanej cebuli.

Podgrzewaj 2-3 min, potem dodawaj w 3 partiach po 1 łyżce masła, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 10 minut. Porcja: 400  kilokalorii

Rybę możesz nadziać farszem z papryki, cebuli i startego na tarce sera żółtego.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej