Pstrągi w liściach kapusty

Składniki: 4 pstrągi (po 300 g), mała główka kapusty, 4 pomidory, 2 cebule, 2 limonki, 50 g masła, 4 łyżki posiekanych ziół (natka, szczypiorek), 4 gałązki rozmarynu, 4 ząbki czosnku, pieprz ziołowy, czarny pieprz, sól

Reklama

Przygotowanie: Cebulę i pomidory pokrój w plastry. Kapustę opłucz, oczyść z uszkodzonych liści. Główkę włóż na 6-8 minut do osolonego wrzątku. Wyjmij, ostudź. Przygotuj 8 liści. Z każdego ostrożnie zetnij lub rozbij tłuczkiem zgrubiałą część. Liście posmaruj odrobiną miękkiego masła.

Pstrągi opłucz. Osusz papierowym ręcznikiem. Sparz limonki. Jedną pokrój na cienkie plasterki, a z drugiej wyciśnij sok. Skrop nim ryby z zewnątrz i od środka. Oprósz solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Do środka każdego pstrąga włóż po kilka plasterków pomidora, cebuli, limonki, gałązkę rozmarynu i kilka plasterków czosnku. Pstrągi oprósz posiekanymi ziołami. Tak przygotowane włóż do naczynia, przykryj i wstaw na 20 minut do lodówki, by ryby przeszły aromatem przypraw.

Każdą z ryb ułóż na dwóch liściach kapusty. Na wierzch połóż kilka małych kawałków zimnego masła i zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku (170 st. C) lub na grillu ok. 30 minut. Podawaj z ziemniaczanym purée.

Nasza rada: Danie będzie łatwiejsze, jeśli przygotujesz je z filetów ryby bez skóry (mogą być rozmrożone). Wystarczy je upiec z dodatkiem łyżeczki masła, posiekanego czosnku i ziół (koperku, rozmarynu).

Przygotowanie: 15 min., pieczenie: 30 min, 540 kcal, ok. 7 zł za porcję

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej