Ptysiowe róże z łososiem

Składniki na 12 sztuk Zakupy na ciasto: 4 jajka, 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mleka, łyżeczka proszku do pieczenia Zakupy na nadzienie: 1 opakowanie (25 dag) serka mascarpone, ok. 10 dag wędzonego łososia, 2 dojrzałe małe awokado, 1/3 szkl. orzechów pistacjowych, 6 śliwek suszonych, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz czarny mielony

Reklama

1. Do miski wbijam 4 jajka, dodaję mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksuję.

Napełniam nimi silikonowe foremki do babeczek do wysokości 3/4. Piekę na rumiano w temp. 200 st. przez ok. 15 min. Wyjmuję i dokładnie studzę.

2. Do serka mascarpone dodaję obrane, drobno pokrojone jedno awokado, posiekane pistacje oraz suszone śliwki pocięte w kosteczkę.

Mieszam, przyprawiając oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem mielonym.

3. Ptysie przekrawam na pół. Spody smaruję pastą serową. Na tym układam po kawałeczku łososia zwiniętego w rulonik i plasterek drugiego awokado.

Przykrywam drugą połówką ptysia.

Przygotowanie: ok. 40 min

Sztuka zawiera ok. 310 kcal

Kosztuje ok. 3 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej