Pulpeciki wieprzowe w pomidorach

pół kg mielonej wieprzowiny, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki octu, 2 listki laurowe, 2 cebule, ząbek czosnku, 2 jajka, kajzerka, mleko, bułka tarta, sól, pieprz, łyżeczka cukru, łyżeczka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, olej do smażenia, szczypiorek do dekoracji

Przepis przysłał Rafał Nalikowski z Jabłonowa

Reklama

1. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Mielone wyrób z majerankiem, łyżeczką koncentratu pomidorowego, kajzerką, jajkami, oprósz solą, pieprzem i słodką papryką (jeśli masa jest za rzadka, dosyp trochę bułki tartej). Uformuj pulpety. Usmaż na oleju. Osącz.

2. Cebule i czosnek obierz, pokrój na kawałki. W rondlu zagotuj litr wody. Dodaj listki laurowe, cebule i czosnek, oprósz solą, pieprzem i cukrem, dodaj resztę koncentratu pomidorowego i ocet, wymieszaj. Gdy zalewa ostygnie, włóż pulpety. Udekoruj szczypiorkiem

czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 2,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej