Pulpeciki wołowe w sezamie

Składniki na 4 porcje: 60 dag mielonej wołowiny, 20 dag pokrojonego w kostkę sera żółtego, 2 jajka, 6-10 łyżek ziaren sezamu, 4-8 łyżek bułki tartej, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, olej do smażenia.

1. Mięso przełożyć do miski, wymieszać z jednym jajkiem (drugie roztrzepać w miseczce, odstawić) i przyprawami, podzielić na części. Na dłoni kleić placki, na każdym z nich rozłożyć po kilka kostek sera żółtego, po czym uformować pulpet.

2. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Kotleciki panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce wymieszanej z sezamem. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoto. Podawać jako danie obiadowe z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.

Reklama

Przygotowanie: ok. 55 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej