Pulpeciki z makaronem

Składniki na 4 porcje: Makaron spaghetti • 25 dag pomidorków koktajlowych • 1/2 pęczka natki pietruszki • 3 łyżki oleju czosnkowego • 5 dag orzeszków piniowych. Pulpety: 40 dag mięsa mielonego wołowo–wieprzowego • 1 jajko • 2 łyżki startego parmezanu • 3 łyżki bułki tartej • cebula • olej do smażenia sól • pieprz.

Reklama

1 Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Mięso wymieszaj z jajkiem, parmezanem, bułką tartą, podsmażoną cebulą, solą i pieprzem. Formuj niewielkie kulki, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju.

2 Makaron gotuj według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekrój na pół. Natkę pietruszki, orzeszki, olej czosnkowy sól i pieprz włóż do miski i zmiksuj blenderem.

3 Na oleju podsmaż pomidorki, dodaj do nich pulpeciki i pesto z pietruszki, przypraw do smaku, a potem całość duś 5 minut. Sos podawaj z ugotowanym makaronem udekorowany natką pietruszki.

CZAS: około godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej