Pulpety rybne

Składniki na 5 porcji: • 0,5 kg filetów z ryby (mintaj, morszczuk, panga) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 mała cebula • sól • pieprz • 3 łyżki mąki pszennej • 200 ml śmietany słodkiej • 0,5 małego brokuła • 1 cytryna .

Przyrządzanie:

Reklama

1. Filety rozmroź, dokładnie wyciśnij wodę i zmiel razem z małą, obraną i posiekaną cebulą. Dodaj jajko, bułkę tartą, i przyprawy. Wyrób gładką masę.

2. Zagotuj 1 l osolonej wody. Wrzuć do wrzątku uformowane i uprzednio obtoczone w mące pszennej pulpety. Gotuj ok. 10 min od chwili wypłynięcia na wierzch.

3. Wyjmij rybne kuleczki, a do powstałego wywaru dodaj śmietanę i podzielonego na mniejsze części brokuła. Gotuj do miękkości i zmiksuj.

4. Do sosu dodaj sok z połowy cytryny i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Ponownie włóż na chwilę pulpety, doprowadź do wrzenia i podawaj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej