Pulpety rybne w tomacie

Składniki na 4 porcje: 1 kg filetów z ryb, 1/2 kg pomidorów na zupę, 1 pęczek włoszczyzny, 2 jajka, 1 czerstwa bułka, 1 szklanka mleka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, bazylia.

Reklama

1 Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Włoszczyznę oczyścić, zetrzeć na tarce. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać roztarty czosnek, warzywa, podsmażyć chwilę, dolać szklankę wody i dusić. Gdy warzywa zmiękną, dodać pomidory, dusić jeszcze ok. 5 minut, zmiksować.

2 Filety opłukać, oczyścić z ości. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Razem z rybami zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Dodać do masy rybnej. Wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać na gładką masę.

Wyrabiać okrągłe pulpety, wrzucać do sosu pomidorowego i gotować w nim około 15 minut na bardzo wolnym ogniu. Podawać polane sosem.

Przygotowanie: ok. 40 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej