Pulpety z makaronem i karkówką

Pół kg karkówki, jajko, cebula, 2 łyżki bułki tartej, łyżeczka musztardy, pół łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz, 30 dag makaronu rurki, por, 25 dag pieczarek, 250 ml śmietany kremówki, 2 żółtka, sól, pieprz, olej, szczypiorek.

Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza

Reklama

1 Makaron ugotuj na półtwardo. Karkówkę zmiel. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa, wbij jajko, dodaj musztardę, bułkę tartą i słodką paprykę, przypraw. Uformuj pulpety.

Por i pieczarki pokrój na plastry. Śmieta nę zmiksuj z żółtkami, przypraw.

2 Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzej olej, podsmaż klopsiki ze wszystkich stron. Zdejmij, na patelnię włóż por i pieczarki, podsmaż. Dodaj klopsiki, polej śmietaną, przypraw. Dodaj makaron, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw, posyp szczypiorkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej