Pyszna zapiekanka

Składniki na 4-5 porcji: 3 pory, 400 g mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego, 1 strąk czerwonej papryki, 50 g czarnych oliwek, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 150 g kaszy kuskus, 500 g jogurtu naturalnego, 3 jajka, 4 pomidory, olej, sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Pory wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj ok. 10 min. Gdy przestygną, przekrój wzdłuż na pół. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, po- krój w kostkę. Oliwki pokrój w talarki. Pomidory pokrój w plastry. Do miski wsyp kuskus, wlej 300 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na ok. 5 min. Do wystudzonej kaszy dodaj jogurt oraz rozmącone jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.   

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz czosnek, mieszając smaż ok. 3 min. Dodaj mięso, smaż ok. 10 min. Dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę, oliwki oraz bazylię. Smaż ok. 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

3. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Na spodzie rozłóż mięso, na nim wyłóż 1/3 kuskusu z jogurtem. Rozłóż pory, wyłóż 1/3 kuskusu i część pomidorów. Przykryj pozostałym kuskusem i rozłóż pomidory. Piecz 50-60 min w temperaturze 180°C.

Przygotowanie: 90 minut. Porcja: 550 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej