Pyszne dania z majonezem

Niezastąpiony do sałatek, past i kanapek. Uwielbiamy go, jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, ale... jedzmy go z umiarem, bo to bomba kaloryczna.

Główne składniki klasycznego majonezu to oliwa z dodatkiem surowego żółtka, przyprawiona octem winnym lub  cytryną, solą i białym pieprzem oraz odrobiną cukru.

Noworoczna sałatka z różowym sosem majonezowym

Na dnie szklanego pucharka umieść porwaną na kawałki sałatę lodową. Na tej zielonej kołderce ułóż małe krewetki (rozmrożone i przepłukane zimną wodą ), dodaj plasterek dojrzałego, ale nie przejrzałego awokado. Polej wszystko sosem z majonezu, ketchupu, słodkiego sosu chili, szczypty soli i pieprzu. Podawaj z tostami albo świeżą bagietką. Idealna przystawka na „domówkę”.

Kurczak na słodko z majonezem

Reklama

Dwa wędzone udka kurczaka pokrój w paseczki. Dodaj puszkę odsączonej czerwonej fasoli, pokrojonego w grubą kostkę ananasa i garść ciemnych rodzynków.

Wymieszaj z majonezem i przypraw grubo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem schłódź.

Dipy majonezowe

Czyli gęste sosy idealne do przekąsek: warzyw, chipsów lub pieczywa.

Dip chrupiący: korniszony, cebulę i koperek bardzo drobno posiekaj, dodaj majonez, odrobinę jogurtu, dopraw solą i pieprzem. Schłodź.

Dip aioli: majonez rozbij z sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku, odrobiną musztardy Dijon i soli morskiej oraz grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej