Pyszne sosy

Choć beszamel to sos o francuskim rodowodzie, w kuchni włoskiej jest niezwykle popularny, a w niektórych daniach, jak np. lasagne, wręcz nieodzowny. Włosi nazy wają go la balsamella.

Jeśli chcesz zrobić pesto alla genovese, miksuj na wolnych obrotach 2 szklanki listków bazylii, garść natki pietruszki, 1/4 łyżeczki suszonego majeranku, 3 łyżki orzeszków pinii, 2 ząbki czosnku i 1/3 szklanki oliwy.

Dodaj 2-3 łyż ki gorącej wody i 1/3 szklan ki startego parmezanu. Miksuj na wysokich obrotach, aż sos (pesto) stanie się gładki.

Reklama

W rondlu o grubym dnie rozgrzej 4 łyżki masła. Oprósz 3 łyżkami mąki i mieszając, smaż minutę, nie zrumieniając. Wlej nieco gorącego mleka i mieszaj drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje.

Wciąż mieszając, wlewaj resztę mleka (2 szklanki). Gęsty, gładki sos bez grudek dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Sos pomidorowy

Po włosku to: la pommarola. Na du żej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć zmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżkę posiekanej bazylii i 2 łyżki natki pietruszki. Smaż minutę.

Dołóż 3 szklanki krojonych pomidorów z puszki, dopraw solą i pieprzem. Smaż bez przykrycia na dużym ogniu: 8-10 minut, aż sos zgęstnieje. Smażąc, rozgniataj pomidory widelcem.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej