Pyzy klasyczne z mięsem i cebulką

Składniki dla 4 osób: Ciasto: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków • 1/2 kg ziemniaków surowych • jajko • 2 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • sól • pieprz. Farsz: 2 cebule • 40 dag mięsa mielonego lub 40 dag ugotowanego mięsa np. z rosołu • 2 łyżki masła klarowanego • jajko • 2 łyżki bułki tartej • zioła prowansalskie • 15 dag boczku wędzonego • 2 łyżki oleju • pieprz • sól.

1 Surowe ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odsącz. Ugotowane ziemniaki utłucz lub przeciśnij przez praskę. Połącz z surowymi ziemniakami, jajkiem, obiema mąkami, solą. Wymieszaj.

Cebulę pokrój, zeszklij na maśle, dodaj mięso (jeśli jest to mięso z rosołu, zmiel je). Przypraw, smaż, połącz z jajkiem, bułką tartą, dopraw do smaku.

Reklama

2 Do kawałków ciasta wkładaj farsz, formuj dłonią duże podłużne pyzy. Wkładaj do osolonego wrzątku, gotuj pięć minut od wypłynięcia. Mieszaj bardzo delikatnie, by się nie rozpadły. Pokrojony boczek i cebulę podsmaż. Przed podaniem pyz posyp je boczkiem z cebulą.

CZAS: około 1,5 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej