Pyzy z mięsem

Skład na 5 porcji: ciasto: ● 1 kg ziemniaków ● 3 łyżki mąki pszennej ● 1 łyżka mąki ziemniaczanej ● 1 jajko ● sól do smaku ● szczypta gałki muszkatołowej. Farsz: ● 350 g mielonego mięsa wieprzowego ● 1 cebula ● 2 łyżki oleju ● 2-3 łyżki bułki tartej ● 1 jajko ● sól i pieprz do smaku.

1. Cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na oleju. Dodajemy mięso mielone, smażymy jeszcze 15 minut. Gdy mięso wystygnie, dodajemy jajko, bułkę, sól i pieprz. Wyrabiamy ścisłą masę.

2. Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy, studzimy, przepuszczamy przez praskę. Drugą połowę ścieramy na tarce, odciskamy z nadmiaru soku. Ziemniaki gotowane i surowe mieszamy z mąkami, jajkiem, solą i gałką muszkatołową. Wyrabiamy ciasto.

Reklama

3. Kawałki ciasta spłaszczamy na rękach. Na środku każdego placuszka kładziemy trochę farszu, zlepiamy i formujemy kulkę. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gdy pyzy wypłyną, gotujemy jeszcze siedem minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy np. z gotowaną kapustą i skwarkami.

Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 2,40 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 286 kcal Białko 18g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 65 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej