Racuchy waniliowe z sosem żurawinowym

Racuchy: 20 dag serka waniliowego homogenizowanego, 2 jajka, 1 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olej do smażenia. Sos: 20 dag suszonej żurawiny, 2–3 łyżki miodu, 1 łyżeczka cynamonu, kilka goździków, szczypta skórki startej z pomarańczy.

Zdjęcie

Racuchy z sosem żurawinowym /123/RF PICSEL
Racuchy z sosem żurawinowym
/123/RF PICSEL

1. Sos: żurawinę zalej ciepłą wodą, tak by owoce były przykryte. Odstaw na 30 minut. Kiedy suszona żurawina spęcznieje, przełóż ją razem z wodą do garnka, postaw na ogniu. Dodaj miód, cynamon, goździki oraz skórkę pomarańczową. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Sos możesz zagęścić mąką ziemniaczaną albo zmiksować.

2. Racuchy: jajka połącz z serkiem homogenizowanym. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do masy serowo-jajecznej.

Reklama

Na patelni rozgrzewaj porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto. Formuj owalne racuchy. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie zajmie to ok. 20 minut).

3. Racuchy przełóż na papierowy ręcznik, osącz z tłuszczu. Podawaj z sosem żurawinowym. Dodatkowo możesz oprószyć je cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej