Racuchy z jabłkami i bakaliami w karmelu

Składniki na 30 sztuk: 7 twardych, najlepiej kwaskowatych jabłek, 2 jajka, 2,5 szklanki mąki tortowej, 1,5 szkl. mleka, po 2 łyżki cukru waniliowego i cukru trzcinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, olej kokosowy, śmietanka 30 proc. Bakalie w karmelu: 7 dag drobnego cukru, 5 dag łuskanych orzechów laskowych, fistaszków i migdałów.

1. Zrobić karmel: do rondla wsypać cukier, ostrożnie podgrzewać, żeby się nie spalił. Mieszać, aż się stopi. Dodać bakalie, dokładnie wymieszać, wysuszyć na folii aluminiowej.

Reklama

2. Jabłka umyć, pięć obrać i zetrzeć na tarce, dwa pokroić w cienkie półksiężyce. Białka ubić na sztywno z solą. Żółtka zmiksować z mąką, mlekiem, proszkiem, cukrem. Wymieszać z pianą i jabłkami. Z ciasta smażyć placki na rozgrzanym oleju.

3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Placki podawać posypane bakaliami i polane śmietanką.

Przygotowanie: ok. 30 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej