Ravioli z serem

Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 40 dag mąki, 2 jajka, szczypta soli, 10 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku, woda.

Na farsz:

Reklama

10 dag półtłustego twarogu, 10 dag sera typu feta, 2 żółtka, sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa.

Ponadto:

gotowy sos pomidorowy, świeże zioła (bazylia, rozmaryn, pietruszka).

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej do miski, jajka umyj i rozbij wprost do miski z mąką. Szpinak rozmroź wcześniej, następnie odciśnij starannie i dodaj do miski wraz ze szczyptą soli.

Składniki mieszaj, dodając tyle ciepłej wody, aby uzyskać gęste ciasto pierogowe. Zagniataj dłońmi, a gdy będzie gotowe – owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę.

2. W tym czasie przygotuj farsz. Twaróg i fetę rozdrobnij widelcem lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Zmielony ser połącz z żółtkami, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem, drobno mieloną gałką muszkatołową oraz ewentualnie solą i wymieszaj.

3. Ciasto rozwałkuj i następnie wycinaj z niego kwadraciki. Na połowę z nich nałóż po porcji farszu, po czym przykryj drugim kwadracikiem i dokładnie zlepiaj brzegi.

4. Pierożki wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj tylko chwilę po ich wypłynięciu. Podawaj gorące z sosem pomidorowym i świeżymi ziołami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 370 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej