Rolada szpinakowa z boczkiem

Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków, 3 jajka, 4 czubate łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 20 dag mrożonego szpinaku w liściach, 10 dag wędzonego boczku, cebula, ząbek czosnku, łyżka masła, sól, pieprz, sos czosnkowy.

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i zagnieć ciasto z dodatkiem 2 jajek i dwóch rodzajów mąki. Na łyżce masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, starty czosnek oraz pokrojony boczek. Wrzuć szpinak i smaż około 10 minut.

Dodaj jajko i wymieszaj. Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj farsz i zroluj. Roladę owiń folią spożywczą i aluminiową. Całość włóż do wrzącej wody. Gotuj na wolnym ogniu około 25 minut. Podawaj z sosem czosnkowym.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej