Rolada z indyka

Składniki na 8 porcji: 1 pierś z indyka (ok. 2 1/2 kg), 1/2 kg mielonego białego sera, 2 żółtka jajek, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 świeżej cukinii, 1 marchewka, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, olej.

Przygotowanie:

1. Mięso rozkrój na płat, lekko rozbij. Oprósz z obu stron solą, pieprzem i papryką, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min.

2. Mielony twaróg połącz z żółtkami i kukurydzą, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Marchewkę oraz cukinię pokrój w słupki. Masę serową rozsmaruj na mięsie, na niej ułóż pokrojone warzywa, po czym zwiń pierś indyka, formując roladę.

Reklama

3. Mięso zasznuruj nicią, natrzyj lub obficie skrop olejem. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 80-100 minut, od czasu do czasu przekręcając mięso i smarując je olejem.

Przygotowanie: 140 minut Porcja: 380 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej