Rolada z pieczarkami

Składniki na 8 porcji: 2 kg schabu bez kości, 1-2 ząbki czosnku, 25 dag wędzonego boczku, 30 dag pieczarek, 1 łyżeczka masła, 1 pęczek natki, 2 kajzerki, 3 łyżki oleju, 2 łyżki miodu, sól, mielony kolorowy pieprz

1. Schab opłucz, osusz, rozetnij na duży płat. Lekko go rozbij. Posyp solą i pieprzem. Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstaw na 30 minut.

Reklama

2. Boczek pokrój w kosteczkę. Natkę posiekaj. Bułki pokrusz. Pieczarki oczyść. Grzyby pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Potem wymieszaj je z boczkiem, natką oraz okruszkami. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj.

3. Farsz rozłóż na płacie mięsa. Zwiń. Roladę obwiąż mocną nitką. Obsmaż na oleju, ułóż w żaroodpornej formie. Podlej wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 2 godziny. Pod koniec pieczenia roladę posmaruj miodem i posyp pieprzem. Podawaj z duszonymi warzywami oraz ciemnym sosem pieczeniowym.

Trochę suszonych płatków chili zaostrzy smak farszu. Przygotowanie ok. 165 min, 1 porcja zawiera ok. 670 kcal. Ok. 5,50 zł za porcję.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej