Rolada z piersi indyka w cieście

Składniki na 12 porcji: • 1 kg piersi z indyka (cienki płat) • 3 szklanki mąki pszennej • 1 kostka margaryny • 2 jajka • 3 łyżki oleju • 8 plastrów boczku • 1 seler naciowy • 1 czerwona papryka • sól • pieprz czarny w kulkach • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku • 1 łyżka proszku do pieczenia • przyprawa do indyka.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przyrządzanie:

1. Mąkę pszenną przesiej do dużej miski. Dodaj pokrojoną margarynę. Wbij jajko, wsyp łyżkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i energicznie zagnieć ciasto. Owiń je ciasno srebrną folią spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki.

2. Paprykę i seler naciowy oczyść i pokrój w duże kawałki.

Reklama

3. Pierś z indyka umyj, obierz z błonek i rozbij tłuczkiem. Oprósz mięso solą, papryką i świeżo zmielonym pieprzem.

4. Rozłóż na płacie indyka plastry boczku, kawałki papryki i selera. Posyp całość przyprawą do indyka i zwiń dość ciasno w rulon. Owiń go nicią kuchenną.

5. Na patelni mocno rozgrzej olej i podsmaż mięso z każdej strony. Następnie przełóż je do brytfanki i polej tłuszczem ze smażenia. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Ostudź.

6. Ciasto rozwałkuj i posmaruj białkiem. Owiń nim pieczeń. Wierzch ciasta wysmaruj żółtkiem i ponownie włóż roladę do gorącego piekarnika na około pół godziny.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej