Roladki drobiowe w porach

Skład na 4 porcje: ● 4 filety z piersi kurczaka ● 4 pory ● sok z cytryny ● sól i pieprz ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● świeże zioła: oregano, natka pietruszki, bazylia, tymianek itp.

1. Mięso myjemy, usuwamy błonki, rozbijamy na płaty. Sok z cytryny mieszamy z oliwą, nacieramy filety. Mięso w cytrynowej marynacie na kilka godzin wkładamy do lodówki.

Reklama

2. Pory płuczemy, zdejmujemy z nich wierzchnie zielone liście, które przez minutę parzymy we wrzątku. Mięso wyjmujemy z marynaty, rozkładamy i prószymy solą i pieprzem.

3. Na każdym płacie mięsa kładziemy zioła. Mięso zwijamy w rolady, owijamy sparzonymi, miękkimi liśćmi porów, spinamy wykałaczkami.

4. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie około 25 minut tak, aby roladki usmażyły się równomiernie ze wszystkich stron. Lekko ostudzone kroimy w plastry, podajemy na ciepło z jarzynami albo na zimno z pieczywem.

Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 3,80 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej