Roladki faszerowane fetą i oliwkami

Składniki na 4 porcje: 4 plastry wołowiny zrazowej, po 2 łyżki zielonych i czarnych oliwek bez pestek, 1/2 pęczka natki pietruszki, 20 dag sera typu feta, 2 łyżki oleju, 300 ml wytrawnego czerwonego wina, 600 ml bulionu wołowego (z kostki), 2–3 łyżeczki zasmażki błyskawicznej, sól, pieprz

1. Oliwki przełóż na sitko, osącz z zalewy i pokrój w plasterki. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek i drobno je posiekaj.

2. Plastry wołowiny ułóż na deseczce. Mięso cienko rozbij. Ser rozgnieć widelcem. Wymieszaj z oliwkami oraz natką. Farsz przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozsmaruj na mięsie, pozostawiając wolne brzegi. Płaty wołowiny zwiń. Zepnij wykałaczkami.

Reklama

3. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Włóż przygotowane roladki. Smaż, aż zrumienią się ze wszystkich stron. Podlej je bulionem i winem. Zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze 60-90 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia sos przypraw solą oraz pieprzem. Zagęść zasmażką błyskawiczną. Podawaj z ziemniakami albo wiejskim chlebem.

Pyszna wersja polska: z bryndzą i żurawiną. Przygotowanie ok. 2 godz. 1 porcja zawiera ok. 450 kcal. Ok. 6,80 zł za porcję.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej