Roladki z brokułami i papryką

Składniki na 6 sztuk: 1 podwójna pierś z kurczaka, 6-8 różyczek brokułu, 1 czerwona papryka, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 1 duże jajko, 2 łyżki mleka, 3-4 łyżki mąki, 6-7 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia.

Reklama

1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w paski. W garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć umyte brokuły oraz paski papryki. Gotuj warzywa przez 3-5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i włóż na chwilę do miski z bardzo zimną wodą. Osącz, brokuł pokrój na mniejsze kawałki. Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

2. Umyte i osuszone piersi przekrój wzdłuż – powinno wyjść 6 porcji. Rozbij je tłuczkiem na cienkie płaty, oprósz solą oraz pieprzem. Na środku każdego ułóż brokuły, po trochu cebuli oraz paski papryki. Zwiń roladki i zepnij je wykałaczkami.

3. Przygotuj 3 talerze. Do pierwszego wsyp mąkę. Do drugiego wbij jajko, wlej mleko i dobrze wymieszaj. Do trzeciego talerza wsyp bułkę tartą. Roladki najpierw dokładnie obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.

4. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż roladki. Smaż aż panierka będzie rumiana (8-10 min). Podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.

Przygotowanie: 50 minut. Porcja: 230 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej