Roladki z łososiem i ricottą

Składniki: 1,5 szkl. mąki ●ok. szkl. mleka ●żółtko oraz jajko ●drożdże ●łyżka masła ●20 dag serka ricotta ●4 plastry wędzonego łososia ●natka ●sól, cukier, pieprz ●cytryna

Przygotowanie: Drożdże (ok. 2 dag) rozmieszaj z częścią mleka, dodaj szczyptę cukru oraz mąki, odstaw do wyrośnięcia. Zmieszaj żółtko z jajkiem, dodaj mąkę, szczyptę soli oraz drożdże z mlekiem.

Reklama

Wybijaj ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Dodaj stopione masło i chwilę wyrabiaj. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Rozgrzej patelnię, natłuść (np. wysmaruj skórką słoniny) i usmaż duże placki omletowe, lejąc ciasto na grubość ok. 1/2 cm.

Ser ricotta dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodaj posiekaną natkę. Na omletach połóż plastry łososia, rozsmaruj ser i zwiń w rolady. Przed podaniem pokrój i udekoruj, np. natką.

Dobry pomysł: Ser ricotta możesz doprawić pikantniej, dodając posiekany czosnek, chili.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej