Roladki z ziemniaków w plastrach wędzonego boczku

Składniki na 12 porcji. Roladki: 12 okrągłych ziemniaków • 12 małych młodych marchewek • 2 młode pory • 12 plastrów boczku wędzonego • natka pietruszki do dekoracji • sól, pieprz. Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego • 2 łyżki majonezu • łyżeczka chrzanu • szczypta grubo mielonego pieprzu • łyżeczka posiekanego szczypiorku • sól.

1. Ziemniaki i marchewki dokładnie wyszoruj. Pora umyj, pokrój w 12 pasków. W ziemniakach wąskim nożem wydrąż otwór (wzdłuż na wylot) i włóż po marchewce i po kawałku pora. Ziemniaki natrzyj solą i pieprzem, owiń w plastry boczku.

Reklama

2. Ziemniaki układaj na blasze, piecz 45–60 minut w temperaturze 200˚C. Składniki do sosu (prócz szczypiorku) wymieszaj. Na talerzu ułóż ziemniaki, polej sosem, posyp szczypiorkiem, udekoruj natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej