Rosół z klopsami

Składniki na 4 porcje: • 2 l wywaru warzywnego • pół pęczka natki pietruszki • 2 marchewki • 30 dag mięsa mielonego z indyka • pół torebki ryżu • 1 jajko • pół kajzerki • szklanka mleka • 4 łyżki mąki • sól • pieprz.

1. Marchewkę obierz i pokrój w długie plasterki. Wrzuć je do gorącego wywaru warzywnego.

Reklama

2. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Poczekaj, aż ostygnie i przełóż go do miski. Dodaj mięso mielone oraz jajko i dopraw je solą oraz pieprzem. Pół kajzerki namocz w mleku. Gdy nasiąknie, odciśnij i dołóż do reszty składników.

3. Masę dokładnie wymieszaj, a następnie ulep kilka kulek. Obtocz je w mące pszennej, po czym wrzuć je do wrzącej wody i ugotuj.

4. Klarowny rosół z marchewką przelej do miseczek. Do każdej porcji włóż klopsy i posyp zupę posiekaną natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej