Rosół ze śmietaną i grzankami

Składniki: 4 udka kurczaka, sól, pieprz, 2 marchewki, pół selera, 1 pietruszka, liście laurowe, ziele angielskie, 3 łyżki masła, 1 cebula, 4 tosty, mąka, 8 dag żółtego sera, 100 ml śmietany, gałka muszkat., natka.

czas ok. 100 min; porcja – 320 kcal, cena 2,20 zł

Reklama

1 Mięso umyj, zalej w garnku 2 litrami wody, doprowadź do wrzenia. Usuń tworzącą się szumowinę. Marchewki, połówkę średniego selera oraz pietruszkę obierz, opłucz. Wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego. Gotuj około 60 minut.

2 Odcedź wywar. Warzywa wyjmij (wykorzystaj np. do sałatki), obierz mięso z udek. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć obraną i poszatkowaną cebulę, posyp ją łyżką mąki, przygotuj jasną zasmażkę. Zalej wywarem. Gotuj 20 minut.

3 Tosty posyp startym serem, zapiekaj 8 min w 180 st. Pokrój na kawałki. Zupę połącz ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj rozdrobnione mięso. Gotuj razem ok. 5 minut. Posyp natką. Podawaj z grzankami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej