Rösti z serem pleśniowym

Składniki: 80 dag ziemniaków, cebula, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 jajka, sól, 3 gruszki, pieprz , olej, 15 dag sera z pleśnią, żurawina do dekoracji.

Oczyszczone ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski. Obierz cebulę, drobno pokój i dodaj do ziemniaków. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim małe placki. Wyjmij je i odsącz na serwetce. Odsączone rösti rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Reklama

Gruszki umyj, przekrój na pół i oczyść z pestek. Następnie pokrój w plastry. Ser pleśniowy zetrzyj na tarce. Plasterki gruszek rozłóż na plackach, każdy z nich posyp startym serem.

Nagrzej piekarnik do 200° C. Blachę wstaw do piekarnika i chwilę zapiecz placki. Udekoruj żurawiną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej