Rustykalna tarta z budyniem i winogronami

Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 1 i ¼ szklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 12 i ½ zimnej margaryny lub masła, 3 łyżki lodowatej wody, szczypta soli. Na nadzienie: 400 ml mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (z cukrem), 40 dag ciemnych winogron. Ponadto: 1 jajko, papier do pieczenia, cukier puder.

Zdjęcie

Tarta z budyniem i winogronami /123/RF PICSEL
Tarta z budyniem i winogronami
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Do przesianej mąki wsyp sól oraz cukier, wymieszaj. Dodaj startą na tarce lub pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło oraz wodę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut.

2. W międzyczasie ugotuj budyń. Proszek budyniowy wymieszaj z ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko wlej do rondelka, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć wlej do niego rozpuszczony proszek budyniowy. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź.

Reklama

3. Schłodzone ciasto przełóż na blat podsypany mąką i rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmaruj budyń pozostawiając ok. 5 cm wolnego ciasta. Na budyniu rozłóż winogrona a brzegi ciasta zawiń, robiąc zakładki tak, aby przykryły część owoców.

Brzeg ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w temp. 180°C. Włóż, piecz 40-45 minut, aż brzegi ciasta lekko się zrumienią. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 315 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej