Ryba z purée z batatów

Składniki: 2 duże bataty, łyżka masła, odrobina mleka, dowolny filet z ryby, sól, przyprawa do ryb, olej do smażenia, szczypiorek

Rybę umyj, oczyść i posyp ulubionymi przyprawami. Skrop olejem i wstaw na godzinę do lodówki.

W tym czasie obierz i opłucz bataty. Ugotuj je w dużej ilości osolonej wody. Gdy będą miękkie, odcedź i poczekaj, aż lekko ostygną. Następnie dodaj masło i wlej mleko. Całość dokładnie rozgnieć i wymieszaj (jeśli wolisz ostrzejszy smak, dodaj do purée drobno posiekaną, oczyszczoną z nasion, papryczkę chili).

Reklama

Wyjmij rybę z lodówki i ułóż na rozgrzanej patelni i usmaż (aby tłuszcz nie pryskał przed podgrzaniem, posmaruj patelnię niewielką ilością octu winnego).

Danie podawaj posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej