Ryba z purée z batatów

Składniki: 2 duże bataty, łyżka masła, odrobina mleka, dowolny filet z ryby, sól, przyprawa do ryb, olej do smażenia, szczypiorek

Rybę umyj, oczyść i posyp ulubionymi przyprawami. Skrop olejem i wstaw na godzinę do lodówki.

W tym czasie obierz i opłucz bataty. Ugotuj je w dużej ilości osolonej wody. Gdy będą miękkie, odcedź i poczekaj, aż lekko ostygną. Następnie dodaj masło i wlej mleko. Całość dokładnie rozgnieć i wymieszaj (jeśli wolisz ostrzejszy smak, dodaj do purée drobno posiekaną, oczyszczoną z nasion, papryczkę chili).

Reklama

Wyjmij rybę z lodówki i ułóż na rozgrzanej patelni i usmaż (aby tłuszcz nie pryskał przed podgrzaniem, posmaruj patelnię niewielką ilością octu winnego).

Danie podawaj posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej