Ryż z kurczakiem i warzywami

Składniki dla 4 osób: 20 dag ryżu długoziarnistego • pierś z kurczaka • olej • masło • mrożona mieszanka warzywna (albo papryka, mała cukinia, po kawałku pora i selera) • sól • pieprz • oregano • pół papryczki chili • ewentualnie przyprawa do drobiu • natka

1. Ryż dwukrotnie opłucz, włóż do garnka i zalej 300 ml wody. Wsyp szczyptę soli, włóż łyżeczkę masła i nakryj. Gotuj, aż ryż wchłonie wodę. Owiń garnek gazetą, potem kocem i ciepło otul.

2. Mięso pokrój, oprósz solą, pieprzem lub przyprawą do drobiu. Rozgrzej olej z odrobiną masła. Podsmaż pokrojoną papryczkę chili. Włóż mieszankę warzywną (lub pokrojone warzywa) i smaż, aż będą miękkie.

Reklama

Oddzielnie zrumień mięso i włóż do warzyw. Chwilę duś razem, przypraw. Ryż wyłóż na talerz, uformuj wieniec, połóż mięso z warzywami. Posyp posiekaną natką.

Czas: około 40 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej