Ryż z migdałami

Składniki na 4 porcje: 2 szkl. ryżu długoziarnistego, 4 szkl. bulionu warzywnego, 2 szkl. soku z buraków, 5 dag migdałów, 5 dag rodzynek, 10 dag chudego wędzonego boczku, czerwona cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki,1 cytryna, 1 łyżka kurkumy, 2 łyżki mielonych migdałów, olej palmowy, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Reklama

1. Odlej szklankę bulionu, a resztę zagotuj. Wsyp do niego kurkumę, wymieszaj. Gdy płyn ponownie zawrze, wrzuć do niego połowę ryżu. Gotuj, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki.

2. Pozostały bulion zagotuj z sokiem z buraków. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Wsyp do płynu pozostały ryż i ugotuj do miękkości. Jeśli ziarenka nie wchłoną całego płynu, osącz ryż na sitku.

3. Boczek pokrój w jak najdrobniejszą kostkę. Opłucz i posiekaj natkę pietruszki. Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj.

4. Rodzynki zalej szklanką wrzątku, po kilku minutach osącz je. Migdały grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju palmowego. Wrzuć migdały i rodzynki. Po 2 min dodaj żółty ryż, oprósz pieprzem. Smaż 3 min, przełóż na talerz. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju palmowego, zrumień na nim boczek, dodaj cebulę, a po minucie czerwony ryż. Oprósz pieprzem, smaż 2 min. Wymieszaj z natką.

5. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem palmowym. Wyłóż warstwami oba rodzaje ryżu. Posyp mielonymi migdałami, wstaw na 5 min do piekarnika rozgrzanego do 200 st.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej