Ryż z sosem kurkowym

Składniki: 200 g kurek ● 220 g białego ryżu, np. arborio ● 240 ml białego wytrawnego wina ● 400 ml bulionu drobiowego ● 3 łyżki masła ● 1 łyżka oliwy ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● 5 łyżek startego parmezanu ● sól ● pieprz.

Reklama

1. Kurki dokładnie oczyść, opłucz i osusz. Kilka odłóż. Resztę pokrój. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wrzuć je na rozgrzaną oliwę z dwiema łyżkami masła. Zeszklij. Dodaj kurki i przesmaż.

2. Wrzuć podgotowany ryż i przesmażaj, mieszając około 2-3 minuty. Wlej wino i mieszaj, aż alkohol odparuje, a ryż je wchłonie. Wlewaj po 100 ml bulionu i smaż, aż się wchłonie. Trwa to około 20 minut.

Pod koniec wrzuć odłożone kurki, posyp solą z pieprzem i podsmaż. Dodaj parmezan.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej