Saksońska zupa ziemniaczana - w 50 minut

Zdjęcie

Saksońska zupa ziemniaczana /Smacznego
Saksońska zupa ziemniaczana
/Smacznego

Składniki na 4 osoby:


- pęczek włoszczyzny,
- 1/2 kg ziemniaków,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g bekonu,
- łyżka smalcu,
- listek laurowy,
- suszony majeranek,
- litr bulionu,
- 3 gałązki pietruszki,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:


Reklama

Włoszczyznę (korzeń pietruszki, marchewkę, seler) oraz ziemniaki umyć obrać i pokroić na grube kostki (lub krążki). Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.

Bekon pokroić w paski i usmażyć na smalcu, aby był chrupki, a następnie odłożyć. W pozostałym tłuszczu dusić przygotowane warzywa przez około 5 minut.

Zalać bulionem, doprawić majerankiem i liściem laurowym. Gotować przez około 20 minut.

Wyjąć listek laurowy, a zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlać do talerzy.

Do każdego talerza dodać po łyżce śmietany oraz uprażony bekon. Posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Czas przygotowania: 50 minut.

Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal.


Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Smacznego
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej