Saksońska zupa ziemniaczana - w 50 minut

Aromatyczna i pyszna.

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Składniki na 4 osoby:

- pęczek włoszczyzny,

- 500 g ziemniaków,

Reklama

- cebula,

- 2 ząbki czosnku,

- 100 g bekonu,

- łyżka smalcu,

- listek laurowy,

- suszony majeranek,

- litr bulionu,

- 3 gałązki pietruszki,

- sól pieprz gałka muszkatołowa,

- 4 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Włoszczyznę (korzeń pietruszki, marchewkę, seler) oraz ziemniaki umyć obrać i pokroić na grube kostki (lub krążki). Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Bekon pokroić w paski i usmażyć na smalcu, aby był chrupki, a następnie odłożyć. W pozostałym tłuszczu dusić przygotowane warzywa przez ok 5 minut. Zalać bulionem, doprawić majerankiem i liściem laurowym. Gotować przez ok 20 minut. Wyjąć listek laurowy, a zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlać do talerzy. Do każdego talerza dodać po łyżce śmietany oraz uprażony bekon. Posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Czas przygotowania: 50 minut

Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Smacznego
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej