Sałatka caprese w kruchej tarcie

Składniki: 2 szklanki mąki, 15 dag masła, 1 jajko, 60 dag pomidorów, 1 cukinia, 30 dag mozzarelli w kulkach, 1/2 pęczka bazylii, pieprz, sól, sok z cytryny, oliwa.

1 Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli. Dodaj zimne masło, całe jajko i 2-3 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń folią i odstaw do lodówki.

Reklama

2 Pomidory (najlepiej rzymskie) opłucz, osusz (jeśli chcesz, możesz je sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki), pokrój w plasterki. Cukinię wyszoruj, pozostaw ze skórką. Pokrój w cienkie pasy.

3 Mozzarellę osącz z zalewy. Jeśli kupiłaś ser w dużej kulce, pokrój go w kostkę lub plastry. Bazylię opłucz, listki osusz. Odłóż do dekoracji.

4 Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, wylep nim dno i boki okrągłej formy (lub 6 mniejszych). Spód przykryj pergaminem, obciąż suchym grochem. Piecz (w zależności od wielkości formy) 15-20 minut w temp. 200 st. lekko przestudź. Wyjmij.

5 Plasterki cukinii ułóż na sicie, zblanszuj. Odłóż do osączenia i ostudzenia. Połącz w misce z pomidorami i mozzarellą. Skrop oliwą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Napełnij upieczony spód. Udekoruj listkami bazylii.

czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 2,40 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej