Sałatka francuska do słoików
NA 8 słoików: • 4 kg ogórków • 1/2 kg cebuli • 1/2 kg marchewki • 1 kg mieszanej papryki • 1 główka czosnku • 1 łyżka soli • natka pietruszki • 1 szklanka octu • 3 szklanki wody • 1 szklanka cukru • 1 szklanka oleju • 2 łyżki soli • pieprz • ziele angielskie • goździki.
1. Ogórki umyj i pokrój w cienkie talarki. Cebulę obierz oraz posiekaj w piórka. Marchewkę opłucz i utrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę dokładnie oczyść z nasion, potnij w słupki. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
2. Wszystkie warzywa wymieszaj, posól i odstaw na jakiś czas. Składniki na zalewę (oprócz oleju) zagotuj i wystudź. Przygotuj słoiki, umyj je w ciepłej wodzie, a następnie włóż do nich warzywa.
3. Całość zalej zalewą wymieszaną razem z olejem. Słoiki dokładnie zakręć, a póź niej wstaw do wrzącej wody. Gotuj około 20 minut.
4. Ostrożnie wyjmij z wrzątku i pozostaw sałatkę do ostygnięcia.
Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne
Zobacz również
-
Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej