Sałatka francuska do słoików

NA 8 słoików: • 4 kg ogórków • 1/2 kg cebuli • 1/2 kg marchewki • 1 kg mieszanej papryki • 1 główka czosnku • 1 łyżka soli • natka pietruszki • 1 szklanka octu • 3 szklanki wody • 1 szklanka cukru • 1 szklanka oleju • 2 łyżki soli • pieprz • ziele angielskie • goździki.

Reklama

1. Ogórki umyj i pokrój w cienkie talarki. Cebulę obierz oraz posiekaj w piórka. Marchewkę opłucz i utrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę dokładnie oczyść z nasion, potnij w słupki. Natkę pietruszki drobno posiekaj.

2. Wszystkie warzywa wymieszaj, posól i odstaw na jakiś czas. Składniki na zalewę (oprócz oleju) zagotuj i wystudź. Przygotuj słoiki, umyj je w ciepłej wodzie, a następnie włóż do nich warzywa.

3. Całość zalej zalewą wymieszaną razem z olejem. Słoiki dokładnie zakręć, a póź niej wstaw do wrzącej wody. Gotuj około 20 minut.

4. Ostrożnie wyjmij z wrzątku i pozostaw sałatkę do ostygnięcia.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej