Sałatkowe naleśniki

Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: po 1 szklance mąki, wody gazowanej, mleka, 1 jajko, sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka, 9 łyżek oleju. Farsz: 1/2 paczki miksu sałat, 1 dymka, 5 dag pomidorków cherry, 8 rzodkiewek, 12-15 dag ziołowego serka do pieczywa, 6 łyżek łuskanych nasion słonecznika

Reklama

1. Jajko sparzyć. Białko ubić na sztywno, żółtko zmiksować z mlekiem, mąką, wodą i szczyptą przypraw, delikatnie wymieszać z pianą, odstawić na 30 minut. Z ciasta smażyć złociste naleśniki na dobrze rozgrzanym oleju. Odłożyć do wystygnięcia.

2. Warzywa umyć, osuszyć. Dymkę pokroić w półtalarki, rzodkiewki podzielić na ćwiartki, pomidorki przekroić na pół. Warzywa wymieszać z sałatą, skropić olejem, doprawić, odstawić do lodówki na ok. 30 minut, by smaki sałatki się przegryzły.

3. Każdy naleśnik posmarować serkiem, obsypać nasionami słonecznika (można podprażyć je bez tłuszczu na patelni), rozłożyć sałatkę warzywną, zwinąć w ścisły rulon, pokroić pod skosem na mniejsze kawałki. Podawać na zimno z pozostałą sałatką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej