Salzburger Nockerln

Typowy salzburski deser.

Zdjęcie

Salzburger Nockerln fot. Tourismus Salzburg /INTERIA.PL
Salzburger Nockerln fot. Tourismus Salzburg
/INTERIA.PL

Składniki:

- 4 jajka,

- 2 łyżki mąki,

Reklama

- 2 łyżki cukru,

- łyżeczka cukru pudru,

- masło do formy

Przygotowanie:

Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie zmieszać obie masy. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Z masy uformować piramidy. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec 12 minut. Posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej