Schab pikantny

1 kg schabu; zalewa: 1 litr wody, po 1 łyżeczce cukru trzcinowego i papryki wędzonej, 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 6 jagód jałowca, 1 łyżeczka kolendry, 10 ziaren czarnego pieprzu, 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, 50 g soli do peklowania; panierka: 2-3 łyżki panierki do kotletów schabowych, 1 i 1/2 łyżki oleju.

Do garnka wlej wodę. Dodaj przyprawy (oprócz soli do peklowania). Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem 5-8 minut. Przestudź, wsyp sól peklową, wymieszaj. Do zimnej zalewy włóż schab, przykryj go i wstaw na 6-7 dni do lodówki. Raz dziennie schab odwracaj. Zapeklowane mięso wyjmij z zalewy i dobrze osusz.

2 Panierkę wymieszaj z olejem, rozłóż na mięsie. Schab przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Piecz ok. 90 minut.

Reklama

Alina Waliczek z Dzimierza

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej