Schab w galarecie

Składniki: 60 dag schabu bez kości, 15 śliwek, szklanka bulionu , 10 dag masła, tymianek, łyżeczka majeranku, łyżeczka żelatyny , pieprz, sól.

Masło utrzyj z tymiankiem i majerankiem, dopraw solą i pieprzem. Zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika.

Zagotuj wodę. Do wrzątku włóż schab i obgotuj przez 2 minuty. Gdy wystygnie, wąskim długim nożem zrób otwór przez całą długość. Masło wyjmij z lodówki i pokrój w kostkę. W nacięcie na przemian wkładaj śliwki i kawałki masła. Schab natrzyj solą i olejem. Piecz 60 minut w 200° C.

Reklama

Żelatynę zalej małą ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje, wymieszaj z bulionem. Schab pokrój w grube plastry i ułóż na półmisku. Zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej