Schab w pomarańczach

Składniki dla 4 osób: 6 plastrów schabu • 2 pomarańcze • 2 marchewki • pół szklanki różowego wina • łyżeczka miodu • pół łyżeczki octu winnego • łyżka śmietany • makaron wstążki • łyżka mąki ziemniaczanej • listki sałaty • łyżeczka masła • sól • pieprz

1. Schab pokrój w paski, rozbij, przypraw solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Obierz marchewki, pokrój w plastry. Jedną pomarańczę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę i pomarańczę usmaż. Drugą pomarańczę wyciśnij.

2. Wymieszaj wino, miód, ocet winny, pieprz i sól. Z jednej pomarańczy wyciśnij sok, dodaj do sosu. Wymieszaj z odrobiną wody łyżkę mąki ziemniaczanej,wlej do reszty sosu, zagotuj. Dodaj schab, usmażoną marchewkę i pomarańczę, duś. Podawaj z makaronem, z mielonym pieprzem i listkami sałaty.

Reklama

Czas: około 40 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej