Schab z gruszką w miodzie

Składniki na 4-6 porcji: 1 kg schabu środkowego, 2 łyżki majeranku, 3 gruszki, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki miodu, sól, pieprz, 1 łyżeczka czerwonego pieprzu, 4 łyżki oleju, kilka liści selera naciowego.

1 Schab umyć, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem. Przesmażyć na rozgrzanym oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na ok. 1 godzinę.

2 Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać miód, usmażyć w nim gruszki. Podawać do upieczonego schabu, pokrojonego na porcje.

Reklama

Polać sosami z pieczenia i smażenia gruszek, udekorować liśćmi selera i ziarenkami czerwonego pieprzu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej