Schabowe megaserowe - błyskawicze drugie danie

Składniki na 4 porcje: 80 dag schabu bez kości, 1 cebula, 10 dag sera edamskiego, 5 dag rolady ustrzyckiej, 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, olej do smażenia. Przyprawy: przyprawa do mięs, sól morska, pieprz czarny, czosnek granulowany.

1. Schab kroję na kotlety rozbijam tłuczkiem. Oprószam przyprawą do mięs i czosnkiem, odstawiam na 15 minut.

Reklama

2. W tym czasie robię panier kę: jajka wbijam do miski, miksuję z solą i pieprzem. Wsypuję obie mąki, mieszam. Dodaję posiekaną cebulę oraz drobno starte sery. Wkładam do tego kotlety, mieszam, odstawiam na 20 min.

3. Na patelni rozgrzewam olej. Układam kotlety (uważam, by były całkowicie pokryte panierką). Smażę na wolnym ogniu z obu stron do czasu, aż ładnie się zrumienią.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej