Serowe koszyczki

Składniki na 18 porcji: 25 dag mąki, 15 dag masła, 5 dag parmezanu, 1 jajko, sól, 20 dag ricotty, 2 łyżki pesto, 10 dag serka twarogowego, 10 dag sera z pleśnią, pieprz, 4 suszone po midory, orzechy włoskie, bazylia, pomidorki kok., szczypiorek

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj posiekane masło, szczyptę soli, starty na tarce o małych oczkach parmezan oraz jajko. Zagnieć gładkie ciasto, uformuj kulę i odłóż ją do lodówki na około 30 minut.

Reklama

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 4 mm. Szklanką wykrawaj kółka. Wyłóż nimi foremki do babeczek. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st.

3. Do jednej miseczki włóż ser ricotta, dodaj pesto (bazyliowe), wymieszaj na gładką masę. W drugiej miseczce umieść serek twarożkowy i rozdrobniony ser pleśniowy. Dodaj posiekane suszone pomidory, utrzyj na gładką masę.

4. Obie masy dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż do wystudzonych koszyczków serowych. Porcje z zieloną masą dekoruj posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz bazylią. Koszyczki z cze- rwoną pastą ozdób szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Czas ok. 40 min; porcja – 160 kcal, cena 90 gr.

Pomidory możesz wysuszyć sama, zalać gorącym olejem z przyprawami i przechować przez zimę. Do tego celu najlepiej nadają się odmiany San Marzano lub podłużne rzymskie. Z 1 kg świeżych warzyw otrzymasz słoiczek suszonych pomidorów.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej