Serowe roladki

Skład na 20 sztuk: ● 500 g ciasta francuskiego ● 3 kolorowe papryki ● 200 g mieszanki grzybów np. kurki, prawdziwki, podgrzybki ● 2 łyżki masła ● 400 g twarogu półtłustego ● 1 jajko i 2 żółtka ● 2 łyżki tartego żółtego sera ● 80 g kiełbasy szynkowej ● 2 łyżki posiekanych ziół (bazylia, tymianek, pietruszka) ● sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Oczyszczoną paprykę kroimy w kosteczkę. Oczyszczone grzyby siekamy, podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy paprykę. Całość przez chwilę przesmażamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Reklama

Twaróg ucieramy z jajkiem, dodajemy żółty ser, pokrojoną w kostkę kiełbasę, wszystkie posiekane zioła, pieprz i sól, a na koniec schłodzone grzyby.

Ciasto francuskie wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Powierzchnię ciasta pokrywamy równomiernie masą grzybową. Ciasto ostrożnie rolujemy i wstawiamy do lodówki na co najmniej jedną godzinę, aby stężało i dało się pokroić.

Zastygniętą roladę kroimy w plastry o szerokości około 1 cm, układamy na blasze i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180ºC.

Dobrze zapiekają się sery: gouda, edamski czy parmezan.

Wartość odżywcza jednej sztuki: 220 kcal, Białko: 32 g, Tłuszcz: 31 g, Węglowodany 3,9 g. Czas przygotowania: 90 minut. Cena jednej sztuki około 1,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Rewia

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej