Sezamowe kulki z kurczaka

Składniki: 50 dag piersi kurczaka, 100 ml sosu sojowego, 1 łyżka przyprawy do grilla, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 białka, 10 dag ziaren sezamu, 1 czerwona papryka, 4 cebule dymki (ze szczypiorem), olej.

1 Piersi kurczaka opłucz, usuń ewentualne błonki. Mięso osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem pokrój na większe kawałki.

2 Kawałki mięsa rozłóż do dwóch misek i zalej sosem sojowym. Połowę mięsa posyp przyprawą do grilla, a drugą połowę ziołami prowansalskimi. Wstaw mięso na noc do lodówki, aby się dobrze zamarynowało.

Reklama

3 Zamarynowane kawałki kurczaka wyjmij i lekko osusz. W osobnym naczyniu rozkłóć widelcem białka. Do kolejnej miseczki lub na talerzyk wysyp sezam.

4 Kawałki piersi kurczaka maczaj w roztrzepanych białkach, a potem panieruj w ziarenkach sezamu. Czerwoną paprykę umyj, osusz, a potem przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Paprykowy miąższ pokrój na kawałki. Dymki opłucz, osusz, białe i zielone części grubo posiekaj.

5 Mięso nadziewaj na szpadki na zmianę z kawałkami papryki i dymką. Przesmaż szaszłyki krótko na łyżce oleju. Przełóż na wyłożoną pergaminem blachę, skrop sojową marynatą. Dopiekaj 10 min w 180 st.

czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 3,80 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej